Prim. dr Novak Vukoje

Novosađaninu odstranjen rog rekordne dužine - Dr. Vukoje

Novosađaninu L. S. (46) je pre nekoliko dana sa vrata uspešno odstranjen rog dužine 11 centimetara. Zahvat je izveo ORL specijalista dr Novak Vukoje.

"Osećam se preporođeno, poslednjih godina ta izraslina na mom vratu je rasla i bio sam u strahu da je otklonim jer su mišljenja stručnjaka bila različita. Postojala je mogućnost velikih komplikacija. Naučio sam vremenom da živim sa rogo. Ipak, poslednjih meseci je toliko narastao da nisam mogao da spavam, da gutam kad jedem i trpeo sam strašne bolove, a tu je i estetski problem, naravno. Odlučio sam da ga uklonim", kaže za Blic L. S.
On je akademiku dr Vukoju doživotno zahvalan na obavljenoj operaciji u Novom Sadu. Hirurg i ORL specijalista kaže da se još čekaju rezultati uzorka sa ovog neverovatnog roga, ali da je najverovatnije u pitanju benigni tumor.

"Ovo je sigurno slučaj za Ginisa, to je najveći ljudski rog ikada viđen. Još sam u čudu, to je nešto neviđeno do sada u istoriji medicine. Bila je vrlo rizična operacija, nikada se ranije sa ovako nečim susreo u karijeri. Ovog čoveka sam oslobodio tereta i straha za život koji je vukao godinama", kaže dr Vukoje.

L. S. je, nakon brojnih problema koje mu je izazvao pomenuti izraštaj, odlučio da ga se reši, a o posledicama nije razmišljao jer je život sa rogom postao nemoguć.

"Kada je došao u ordinaciju, bio sam zatečen onim što sam video. On je imao rog na levoj strani vrata, dužine čak 11 centimetara, a debljine oko dva santimetra. Pomenuti rog se razvijao iz malog izraštaja na vratu i postepeno rastao dok nije dostigao ovu dužinu. Uzrok tog izraštaja pacijentu je nepoznat, a i nemoguće ga je ustanoviti", objašnjava dr Vukoje.

Rog je, dalje priča doktor, bio poptuno isti kao kod životinje, kod bika recimo, iste čvrstine i oblika. Ova nesvakidašnjai rizična opracija je rađena u lokalnoj anesteziji i trajala je oko 30 minuta.

"Radi se o raritetu u medicini i po veličini i lokaciji. Naime, rogovi na ljudskom telu nekada su predstavljali čudesnu zbirku ljudskih retkosti i neki su ušli u anale svetske medicine, ali nikada nijedan nije bio ove veličine i na ovom mestu. Opisani su najčešće na čelu. Dešavalo se da sami otpadnu, pa opet na istom mestu izraste novi rog. Uzrok njihove pojave je zagonetan, pominju se ožiljci, opekotine, bradavice, izlaganje suncu, virusi, svi kao predisponirajući faktori", kaže dr Vukoje.

On naglašava da, iako je ova anomalija danas dosta retka i najčešće je benigne prirode, u oko 20 odsto slučajeva može se razviti takozvani karcinom skvamoznih ćelija, pa je treba na vreme odstraniti.
Inače, pojava rogova na ljudskom telu naziva se u medicini cornua cutanea, to su hronične izbočine koje su sastavljeneod keratina, proteina koji se nalazi u ljudskim noktima. Te izrasline se obično javljaju na glavi ili ramenima, a izgledaju kao životinjski rogovi. Savet lekara je da se uklone jer se mogu pretvoriti u maligne tumore.
 
izvor: "021" Novi Sad  http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Novosadaninu-odstranjen-rog-rekordne-duzine.html

 

Specijalistička ordinacija za bolesti uva, nosa i grla "DR VUKOJE "

@Copyright prim dr Novak Vukoje. All right reserved. Created by ProBiz