Zadah  iz  usta


Zadah  iz  usta /foetor ex ore, halitosis/ ili smrad iz usta je problem koji muči mnoge a manifestuje se u vidu neugodnog mirisa koji dolazi iz usta ili se širi preko  usne šupljine. Negde u oko 90% slučajeva je  vezan za patologiju usne duplje. Anaerobne bakterije ove regije stvaraju sumporna jedinjenja neprijatnog mirisa, te je jutarnji loš zadah prisutan u oko 50% odraslih. Jezik je savršena podloga za zadržavanje bakterija i njihov rast. Ovaj zadah je prolazan i brzo se eliminiše  nakon pranja zuba ili uzimanja tečnosti.

Obično je posledica spavanja otvorenih usta,povećane aktivnosti mikroorganizama i smanjenja lučenja pljuvačke tokom noći. Nažalost  sama osoba retko može da  registruje ili oseti tu neprijatnost.Isto kao kod hrkanja, gde bučni spavač tokom sna nečuje svoje  „testerisanje“ iako buka koju proizvodi može biti i preko 85 dB. Misli se da se kod njih adaptira čulo mirisa na tu pojavu,kao kod hrkača ćulo sluha. Iz toga razloga za svoj loš zadah  osoba poslednja sazna. Mlade osobe su očajne zbog toga, posebno u bližoj i direktnoj komunikaciji sa drugima kada neretko okreću glavu, stavljaju dlan ispred usta, pričaju skoro zatvorenih usta, zaustavljaju dah itd. Problem se pojačava  kada se počnu zabavljati, gde izbegavaju izlaske, poljubce .

Očajni, pribegavaju raznim srestvima za ispiranje usta, pastilama za sisanje, žvakama sa mentolom ,čajevima i drugim osveživačima daha koji samo privremeno maskiraju ovaj problem, ublažuju posledice a uzrok ostaje. Ova sredstva su vremenski ograničenog dometa i obično im dejstvo traje do 3 sata. Neugodan miris izdahnutog vaduha iz usta  koji je prisutan tokom celog dana i svakog dana  je  razlog za posetu lekarske ili stomatološke ordinacije.

Brojni su uzroci neprijatnog zadaha koji se širi iz usta ili preko usta. Svi oni imaju anatomsku vezu sa usnom šupljinom. Neka obolenja jednjaka i želudca, zatim pluća, bronhija, traheje, krajnika, zuba, desni, nosa, sinusa itd .su medju vodećim. Dijagnoza da  li se kod nekog oseća ustajao i neugodan miris koji dolazi iz usne šupljine nije teška, ali otkrivanje etiologije  iziskuje brojne analize, preglede, snimanja, briseve, testove itd. Najpre isključiti faktore usne šupljine,a potom razmišljati o respiratornim, gastrointestinalnim ,metaboličkim i drugim uzrocima.

Prema uzroku odredjuje se i lečenje.Saniranje patoloških procesa i redovno održavanje higijene usne šupljine, pored ostalog, je bitno. Problem je rešiv ,nemojte odustati. Konsultujte odgovarajuće stručnjake. Zapravo niko ne želi da mu se oseti zadah iz usta, svi žele da im se vrati svež dah.  Učinite to radi sebe i radi drugih.

Specijalistička ordinacija za bolesti uva, nosa i grla "DR VUKOJE "

@Copyright prim dr Novak Vukoje. All right reserved. Created by ProBiz