Urea izdisajni test

Urea izdisajni test za detekciju infekcije Helicobacter pylori


Neinvazivni, neradioaktivni, izdisajni test koji se uveliko koristi ne samo kod odraslih već i kod dece iznad deset godina i trudnica za otkrivanje prisustva infekcije navedene bakterije koja je prisutna u oko 50% populacije i često povezana sa simptomima dispepsije. Kod 10-15% inficiranih dolazi do pojave čira na želudcu uz povećan rizik za nastanak carcinoma i limfoma želudca.

Test ima visoku senzitivnost (93,5% )i specifičnost (97,3%) i pogodan je za otkrivanje infekcije  i potvrdu uspešne eradikacije koja se preporučuje mesec dana nakon lečenja. Pozitivan je isključivo u prisustvu aktivne infekcije, jer bakterija produkuje enzim ureazu. Lažno negativni rezultati se mogu dobiti kod pacijenata koji su na kontinuiranoj terapiji inhibitorima protonske pumpe.

Ono što je bitno je to da pre testa pacijent ne sme uzimati hranu i piće 4 sata. Cela procedura traje oko 15 minuta. To je zapravo biohemiska metoda koja registruje stanje uree u pacijentovom izdahu, pre i posle popijene o,5 g uree razredjene u 50 ml mlake vode. Pacijent drži plastičnu cevčicu u svojim blago otvorenim ustima, bez kontakta sa sluznicom i pljuvačkom. Cevčica koja je konektirana na aparat aspirira izdahnuti vazduh u periodu  6-7 minuta. Na kraju aspiracionog perioda indikator cevi može promeniti boju u plavo. To je bazalna vrednost koja se očitava u milimetrima.

Nakon toga pacijent popije razblaženu ureu, ispere usta vodom, sačeka par minuta i stavi drugi kraj cevčice u usta i izdiše isti vremenski period kao u prvom delu. Potom se komparira  nalaz pre /bazalni/ i nakon popijene uree. Ako je on preko 3mm test je pozitivan. Tada se uključuje odgovarajuća terapija koja traje 7-14 dana i sprovodi se kombinacijom jednog leka za smanjenje želudačne kiseline i dva od sledećih antibiotika: klaritromicin, amoksicilin, metronidazol. Kontrola efekta eradikacine terapije se preporučuje  30 dana nakon lečenja.

Specijalistička ordinacija za bolesti uva, nosa i grla "DR VUKOJE "

@Copyright prim dr Novak Vukoje. All right reserved. Created by ProBiz