Prick test i alergija 

Alergija danas zahvata oko 25% ukupne populacije, zapravo svaka četvrta osoba pati od nekog vida alergiskih manifestacija. Najčešće je zastupljena preosetljivost na inhalatorne alergene koja se ispoljava u vidu zapušenog nosa, curenja nosa, slivanja sekreta niz stražnji zid ždrela, slabijom mirisnom funkcijom, peckanja u očima i pojačanog suzenja itd. Postoji veza izmedju alergije gornjih disajnih puteva i pluća, pa alergiski rinitis vremenom može dovesti do astme, hroničnog opstruktivnog  bronhitisa, sino-bronhalni sindroma itd. Zbog toga je izuzetno važno na vreme otkriti alergiju u uključiti odgovarajuću terapiju. Sem toga, neretko se kod odraslih mogu uočiti i tamni kolutovi ispod očiju - ALERGISKI PODOČNJACI.

Alergija zapravo prestavlja promenjenu, preosetljivu reakciju imunog sistema organizma na strane materije iz okruženja koje nazivamo alergenima. Sklonost ka nastanku alergije je nasledna. Najčešći alergeni izazivači alergiskih reakcija su grinje, poleni, životinjske dlake, ubodi insekata, plesni i drugo. Za dokazivanje alergije pored ostalog koriste se alergo testovi koji su brzi, efikasni, bezbedni. Najčešće se radi prick test, koja se otkrivaju najčešći inhalatorni alergeni koji su uzroci alergiskih upala sluznice nosa, sinusa, bronhija itd. Koriste se rastvori 12 najčešćih alergena. Test se izvodi stavljanjem kapi rastvora alergena na kožu unutrašnje strane podlaktice. Nakon nanošenja alergena lancetom se ovo mesto lagano bocne da bi alergen dospeo u površni sloj kože. Posle 20 minuta očitava se reakcija NA MESTU APLICIRANIH ALERGENA..

Pojava crvenila, otoka i svraba pouzdani su znaci alergiske reakcije organizma za odgovarajuće alergene. Kao kontrola se koristi rastvor histamina i fiziološki rastvor. Pre izvodjena testa ne treba uzimati antihistaminike 7 dana, kortikosteroide 14 dana. U akutnoj fazi bolesti testiranje se ne provodi. Alergija nije izlečiva ali postoje lekovi koji uklanjaju simptome i olakšavaju život alergičnim osobama.

Specijalistička ordinacija za bolesti uva, nosa i grla "DR VUKOJE "

@Copyright prim dr Novak Vukoje. All right reserved. Created by ProBiz