hronično zapušenje nosa


Već godinama specijalisti konstatuju da su sve brojnije osobe koje imaju hronično zapušenje nosa. Ova afekcija nazvana opstruktivni rinitis karakteriše se permanentnim otokom nazalne sluznice. Tegobe se pojačavaju pri promeni spoljne temperature i pri atmosferskim zagadjenjima. Simptomi u vidu nemogućnosti disanja na nos, curenju sekreta niz stražnji zid ždrela, neprijatan zadah, suha usta, gušobolje, poremećaj čula mirisa, ponavljajuće angine ili sinusitisi su odlika ovog obolenja.


Ukoliko ovaj rinitis postane otporan na lokalni tretman u vidu kapi ili sprejeva jedino rešenje je „otkloniti, reducirati, ukrotiti“ sluznicu koja vrši opstrukciju prolasku vazduhu. Do nedavno da bi se to učinilo trebalo je proći kroz jednu hiruršku intervenciju pod totalnom anestezijom sa rizikom krvarenja, stvaranja krusta, priraslica i dr.uz obaveznu tamponadu nosa od više dana.


Danas se te intervencije rade radiotalasima kao submukozne konhoplastike u lokalnoj anesteziji. Jedna jedina seansa značajno povećava prohodnost vazdušnih puteva i dovoljna je za momentalno“otpušavanje“ nosa. Posle seanse radiotalasima pacijenti ne osećaju nikakvu bol, nema tamponade niti nazalne hemoragije i odmah su radno sposobni. U slučaju recidiva procedura se može ponoviti. Sa hirurško-medicinskog aspekta i ličnog iskustva pacijenti su mirni narednih 5-10 godina.

Chronic nasal obstruction & snore


Specijalistička ordinacija za bolesti uva, nosa i grla "DR VUKOJE "

@Copyright prim dr Novak Vukoje. All right reserved. Created by ProBiz