Bol i glavobolja

Lečenje hroničnog bola u području glave i vrata i rinosinusogenih glavobolja


Hronični bol u predelu glave i vrata javlja se kod oko 10-15% odrasle populacije. Zbog dugotrajnog, a često i neadekvatnog tretmana, mnogi pacijenti godinama  trpe jake bolove što ih može odvesti u depresiju.

Često menjaju lekare, terapiju, pribegavaju samolečenju, traže spas kod nadrilekara. Svaki od bolova u ovoj regiji zahteva specifičnu dijagnostiku i lečenje. Treba napomenuti da je lečenje hroničnog bola individualno i da ne postoji jedan pristup, metod i lek za sve pacijente,niti svim pacijentima odgovara isti tretman. Iz toga razloga terapijom bola se bave različiti specijalisti.U području glave i vrata primarni bol je najčeće uzrokovan neuralgijom petog kranijalnog živca/n. tigeminus/ glosofaringealnog živa, okcipitalnih nerava/okcipitalna glavobolja/, a sekundarna bol u vidu glavobolje najčešće je uzrokovana upalom sinusa.T

akodje kariozni zubi mogu dovesti do nepodnošljivog bola.  Glavobolja dodirnih tačaka“contact point „ čiji je uzrok kompresija prednjeg etmoidalnog živca izazvana kontaktom sluznice između  etmoidalnih sinusa, gornje i srednje nosne školjke sa jedne strane i sluznice iskrivljene  nosne pregrade sa druge strane. Bol se javlja u korenu nosa i u projekciji maksilarnih sinusa, veoma je oštar i jak.(sindrom prednjeg etmoidalnog živca.

Ovakav bol se može tretirati xylokainskim blokadama ili hirurškom intervencijom “razdvajanja“ dodirnih tačaka. Naša ordinacija ima veliko iskustvo u lečenju ove vrste glavobolja. Dijagnostika bola iziskuje konzilijarnu kolaboraciju više medicinskih specijalnosti uz brojne dijagnostičke procedure.

Distribucija prednjeg etmoidalnog nerva i anatomska pozicija pterigopalatinalnog gangliona koji su najčešće odgovorni za rinogenu glavobolju.

TIPOVI GLAVOBOLJE

Lokalizacija bola kod navedenih vrsta glavobolje.

Surgical medicamentous approach to the treatment of the contact point headache

Specijalistička ordinacija za bolesti uva, nosa i grla "DR VUKOJE "

@Copyright prim dr Novak Vukoje. All right reserved. Created by ProBiz