SRB
Logo

Metode i lečenja


Radeći dugo na operativnom rešavanju ove patologije, razmišljajući noćima o većoj efikasnosti hirurgije rodila se ideja nove metode koja je nazvana ARCO PALATO UVULARNI flap po Dr. Vukoju, za koju su brojni svetski stručnjaci izjavili da predstavlja veliki doprinos u medicini. Metoda po Dr Vukoju je dobila više zlatnih medalja.
Inovacija koja je postignuta ovom hirurškom metodom i njene prednosti nad ranijim verzijama u pisanoj formi dao je ugledni Evropski stručnjak za ovu oblast, Norveški hirurg prof dr Mange Tvinnereim.
Hirurški tretman hrkanja uključuje više različitih operativnih metoda i tehnika sa tendencijom rešavanja opstrukcije gornjih vazdušnih puteva na nivou od nosa do traheje. Najčešće intervencije se izvode na uvulo-palatinalnom segmentu jer je on u preko 60% slučajeva uzrok bučnog spavanja.
Metode ukrućivanja, podizanja ili odstranjanja slobodnog ruba mekih struktura velo-uvularnog kompleksa imaju za cilj da spreče njihovo vibriranje ili kolabiranje tokom sna i time preveniraju medicinske i socijalne konsekvence čujnog disanja.
Postoji više metoda za lečenje ovih stanja koje su uspešne u većoj ili manjoj meri. Sam izbor operacije nije uvek jednostavan iz razloga postojanja argumenata za i protiv svake metode. Mnogo je važnije to da li je hirurgija zaista prava opcija tretmana ronhopatije.


Hirurgija bučnog spavanja i prekida disanja u snu
Zavisno od dela sveta,kulture,religije,civilizacije i drugo,odnos prema hirurgiji hrkanja se menjao od veoma konzervativnog do prilično agresivnog.  

pročitajte više

 
Hrkanje i slip apnea kod dece
Kao što je poznato hrkanje i noćna opstruktivna apnea nije "privilegija" samo odraslih,već se susreće i u dečijoj populaciji.Prevalencija ovih sindroma varira,zavisno od uzrasta i konstitucije i kreće se od 4 do l5%.Učestalost pojave nije vezana za pol ali jeste za ugojenost. Najviše zabrinjava činjenica da je sve više dece sa prekomernom telesnom težinom.Istraživanje u kojem je pregledano više od 200.000 dece predškolskog uzrasta je.

pročitajte više

 
Chronic nasal obstruction & snore

Numerous competent and scientific papers see connection between chronic nasal obstruction and frequency of loud sleep and split during breath. Narrowness of airway, collapsibility and bigger resistance of air flow are cognizable factors contributing to that syndrome. Loudness during breath can correlate with percentage of nose plug.
 
read more


Da li je hrkanje izlecivo
Pitanje koje se najčešće postavljaju lekaru kada mu se jave „ubice mirnih spavacih soba“ glasi:Da li je hrkanje izlečivo.Odgovor bi bio :u većini slučajeva DA,samo nemojte odustati..Ovo netreba da znači da svako sa dijagnozom ronhopatije I slip apneje treba da žuri pod nož.Operacija ne  mora biti najbolja opcija za svakog pacijenta,ali svakako predstavlja opciju koju zaslužuje svako ko hrkanju želi da kaže zbogom zauvek.Slabi operativni rezultati su obično posledica loše dijagnostike ili pogrešne hirurgije. Nema načina da se predvidi kod kojih pacijenata će operativni zahvat biti efikasan.Zapravo ,medicini je potrebna metoda koja će predskazati uspeh,a ne potvrditi neuspeh. 

pročitajte više


Get rid of snoring by Dr Vukoje method
This method is author’s innovative technique which follows number of applied surgical procedures on palate and uvula with only goal to advance functional results and avoid complications like velofaringeal insufficiency. Task of this method is to solve uvulopalato lateral obstruction and to expand oropharyngeal airway. It was introduced in the year 2000 by Dr. Vukoje. It requires strict indications for application and correct selection of patients. Author has done this surgical procedure in the period from 2000 to 2004 , on 36 patients (19 males and 17 females) with the average age of 45.3 years. Patient selection followed thorough diagnostic procedure. Interventions have been executed using radiowave surgical apparatus “Ellman Sugitron 4.0MHz” combined with classical surgical technique. Follow-up, done two years after the surgery, imply that noisy sleep ceased to exist in 72.2% of cases (26) and in 19.4% of cases (7) it was reduced to tolerable level. Treatment was without improvement in 8.4% of cases (2). There were no complications. Author concludes that this method represents ideal surgical option in treatment of simple snoring caused by velopharyngeal obstruction in correctly chosen cases.

read more

 
Arco-palato-uvular flap: a new surgical technique for the treatment of palatal snoring in tonsillectomized patients
You can read more about this technique by clicking

HERE

 
Nos uvek zapušen

 Već godinama specijalisti konstatuju da su sve brojnije osobe koje imaju hronično zapušen nos.Ova afekcija nazvana opstruktivni rinitis karakteriše se permanentnim otokom nazalne sluznice.Tegobe se pojačavaju pri promeni spoljne temperature i pri atmosferskim zagadjenjima. Simptomi u vidu nemogućnosti disanja na nos,curenju sekreta niz stražnji zid ždrela,neprijatan zadah,suha usta,gušobolje,poremećaj čula mirisa,ponavljajuće angine ili sinusitisi su odlika ovog obolenja.

Ukoliko ovaj rinitis postane otporan na lokalni tretman u vidu kapi ili sprejeva jedino rešenje je „otkloniti,reducirati,ukrotiti“ sluznicu koja vrši opstrukciju prolasku vazduhu.Do nedavno da bi se to učinilo trebalo je proći kroz jednu hiruršku intervenciju pod totalnom anestezijom sa rizikom krvarenja ,stvaranja krusta,priraslica i dr.uz obaveznu  tamponadu nosa od više dana

pročitajte više

 
Prick test i alergija
Alergija danas zahvata oko 25% ukupne populacije,zapravo svaka četvrta osoba pati od nekog vida alergiskih manifestacija.Najčešće je zastupljena preosetljivost na inhalatorne alergene koja se ispoljava u vidu zapušenog nosa,curenja nosa,slivanja sekreta niz stražnji zid ždrela,slabijom mirisnom funkcijom,peckanja u očima i pojačanog suzenja itd.Postoji veza izmedju alergije gornjih disajnih puteva i pluća,pa alergiski rinitis vremenom može dovesti do astme,hroničnog opstruktivnog  bronhitisa,sino-bronhalni sindroma itd. Zbog toga je izuzetno važno na vreme otkriti alergiju u uključiti odgovarajuću terapiju.Sem toga,neretko se kod odraslih mogu uočiti i tamni kolutovi ispod očiju - ALERGISKI PODOČNJACI

pročitajte više


 
Dijagnostika i lečenje hroničnog maksilarnog sinusitisa u ambulantnim uslovima
Maksilarni ili čeljusni sinusi su šupljine u kostima gornje vilice koji imaju četiri recesusa, različito su pneumatizirani ,a čija je prosečna srednja vrednost kapaciteta od 16-18 ml. Dreniraju se preko otvora (hijatus semilunarisa) u srednji nosni hodnik. To je sluzokožni kanal dug od 6-8 mm, a širok 3-5 mm . Drenaža ovih sinusa je posebno otežana jer je njihov izvodni kanal-ušće-postavljen uz sam krov sinusa. Maksilarni sinusi su prisutni od rodjenja, a mogu se razviti u male sinuse-debelih koštanih zidova ili velike-tankih koštanih zidova, što je važno uočiti pre operativnih zahvata . Pod sinusa može biti na nivou poda nosa, niži od poda nosa, a kod mlađih i iznad nivoa poda nosa. Ovo je važno konstatovati pre određenih intervencija ; punkcije sinusa i donje meatotomije. Kod mladjih se sekret u sinusu može u potpunosti isprazniti ovim metodama i kasnija drenaža se odvija spontano,dok kod starijih može doći do zaostajanja sekreta i otežane drenaže.

pročitajte više


Zadah iz usta  /foetor ex ore, halitosis/  ili smrad iz usta

 je problem koji muči mnoge a manifestuje se u vidu neugodnog mirisa koji dolazi iz usta ili se širi preko  usne šupljine .Negde u oko 90% slučajeva je  vezan za patologiju usne duplje.
Anaerobne bakterije ove regije stvaraju sumporna jedinjenja neprijatnog mirisa, te je jutarnji loš zadah prisutan u oko 50% odraslih.Jezik je savršena podloga za zadržavanje bakterija i njihov rast.

pročitajte više


Urea izdisajni test za detekciju infekcije Hrlicobacter pylori
Neinvazivni, neradioaktivni, izdisajni test koji se uveliko koristi ne samo kod odraslih već i kod dece iznad deset godina i trudnica za otkrivanje prisustva infekcije navedene bakterije koja je prisutna u oko 50% populacije i često povezana sa simptomima dispepsije. Kod 10-15% inficiranih dolazi do pojave čira na želudcu uz povećan rizik za nastanak carcinoma i limfoma želudca. Test ima visoku senzitivnost (93,5% )i specifičnost (97,3%) i pogodan je za otkrivanje infekcije  i potvrdu uspešne eradikacije koja se preporučuje mesec dana nakon lečenja. Pozitivan je isključivo u prisustvu aktivne infekcije, jer bakterija produkuje enzim ureazu. Lažno negativni rezultati se mogu dobiti kod pacijenata koji su na kontinuiranoj terapiji inhibitorima protonske pumpe. Ono što je bitno je to da pre testa pacijent ne sme uzimati hranu i piće 4 sata. Cela procedura traje oko 15 minuta. To je zapravo biohemiska metoda koja....

pročitajte više


Radio-frequency wave application in esthetic surgery of head and neck
Four-megahertz radiowave surgery is a relatively new technology usage of which rapidly expands reaching superior results compared to other surgical techniques. Radiosurgery is an atraumatic method of cutting and coagulation of soft tissues that uses optimal low heat 4.0MHz source for numerous plastic, esthetic and cosmetic interventions which require surgical precision.  

read more


Šum u uhu
Tinitus ili šum u uhu je misteriozan simptom koji , uprkos mnogobrojnim teorijama i naporima da se pronikne u njegovu suštinu,ostaje i dalje nerazrešen patogenetski mehanizam.Možemo ga definisati kao „subjektivnu percepciju zvuka koji ne postoji“. Najčešće se manifestuje kao zujanje, zvonjenje, pištanje,brujanje ili pucketanje u uhu ili glavi. Etiologija tinitusa je različita: od cerumena do tumora. Može se pojaviti gotovo kod svih bolesti slušnog aparata,upala,otoskleroze, opstrukcije tube, Menierove bolesti, oštećenja sluha, tumora slušnog živca, tumora mozga, kardiovaskularnih oboljenja, anemije,povreda glave,dijabeta i dr. Retko se otkrije samo ORL dijagnostikom.

pročitajte više